Pandapallot

Erikoisempi lelulähetys arvovaltaisille asiakkaille – käsinsorvatut lelupallot isopandoille.

Isopandat ovat leikkisiä otuksia – mutta eläinpuistossa tarpeeksi kestävien leikkivälineiden löytäminen ei olekaan ihan yksinkertaista. Kuulimme, että Ähtärin eläinpuiston isopandojen, Lumin ja Pyryn, kynsissä hevosten kumipallotkin hajosivat hetkessä, joten siitä se ajatus sitten lähti – ja löysimme itsemme sorvaamasta luonnonmukaisia, vähän järeämpiä lelupalloja karjalaisesta männystä.

Kävimme viemässä pallot Ähtäriin huhtikuussa 2018, jolloin tyttöpanda Lumi otti pallon heti haltuun. Sittemmin pallot ovat vilahdelleet aina silloin tällöin Ähtärin Pandalivessä – ja Pyrykin innostui pallottelemaan aina MTV3:n uutiskevennyksessä saakka 😀

Valmistimme mäntypallot kiertotaloushengessä ylijäämäpuutavarasta, jota oli jäänyt meidän verstasrakennuksen laajennuksesta. Ihan alkujaan nämä ylisuuret tukit olivat poistotavaraa Stora Enson Uimaharjun sahalta, mistä ne olisivat menneet poltettavaksi.

Ilman aiempaa pandanleluvalmistuskokemusta pallon koko mietitytti hiukan, mutta lopullinen 40 cm halkaisija ja 12 kilon paino taisi olla aikalailla sopiva! Harvemmin tulee sorvattua näin isoja kappaleita, ja ylipäätään täysin pyöreiden muotojen toteuttaminen puusta on harvinaisempaa – eli täydellinen haaste meille.

Pallot koostuvat toisiinsa tapitetuista mäntykappaleista, jotka kasattiin kehiksi. Kehät aseteltiin edelleen palloaihioksi, jonka sitten sorvasimme lopulliseen muotoonsa käsivaralta. Lopuksi kiinnitimme kantoköydet ja teimme keskelle reiät herkkujen piilotusta varten.

Pallotempaus sai melkoista huomiota niin Suomessa kuin maailmallakin, kun jopa miljoona ihmistä kuuli tästä. Sehän tässä onkin parasta: että niin moni seurasi, miten pandat ottavat pallot vastaan ja olemmepa saaneet tilannepäivityksiä Ähtärissä vierailleilta ihmisiltä, että pallot ovat vielä ehjänä. Ja tietysti kaikista tärkeimpänä se, että vaikka Ähtärissä pandoilla onkin kuninkaalliset oltavat, niin leluista oli iloa ja viihdykettä 🙂

Voit lukea pandapalloista lisää blogista.

Suunittelu: Miikka Kotilainen | Puuartisti
Toteutus: Puuartisti
Valokuvat: Joona Kotilainen