Ikonikatos

Siperianlehtikuusikatos holvikaarineen suojaa ja täydentää ortodoksista ikonitaidetta.

Joensuussa ortodoksinen kulttuuri elää vahvasti – siitä todisteena myös tämä ikonitaideteos, joka pystytettiin kaupungissa toimivan Ortodoksisen kulttuurikeskuksen ja Ortodoksisen seminaarin pihapiiriin. Pääsimme toteuttamaan mosaiikki-ikoneita kehystävää holvikaarikatosta – ja ennen kaikkea miettimään, millaiset rakenneratkaisut ja liitokset kannattelevat kahta reilun sadan kilon painoista ikonia vähintään seuraavat sata vuotta.

Ikonitaiteen takana olivat kreikkalainen ruhtinasikonimaalari ja ikonimaalauksen opettaja Konstantinos Ksenopoulos ja hänen poikansa Krysostomos. Katoksen piirsi arkkitehti Markku Korjonen.

3,2 metriä leveä ja 3,5 metriä korkea katos tehtiin siperianlehtikuusesta, joka on luontaisesti säänkestävä materiaali. Sitä saatiinkin taivutella isokoisiin kattokaariin: liimasimme useita 4 millimetrin vahvuisia puukerroksia päällekkäin ja taivutimme ne samanaikaisesti erillisten muottien avulla muotoonsa.

Olihan se hienoa, kun ikonit paljastettiin verhon alta aurinkoisena kesäpäivänä – ja itse ikonitaiteilija oli mukana todistamassa mosaiikkien ja katoksen ensihetkiä yhtenä taideteoksena. Lehtikuusen lämpimät sävyt toistavat kauniisti ikonien väriä – ja pikkuhiljaa harmaantuessaan puu vain komistuu 🙂

Suunnittelu: Markku Korjonen
Tekninen suunnittelu ja toteutus: Puuartisti
Valokuvat: Joona Kotilainen | Markkinointitoimisto Tovari