Luonnonreunaiset “live edge” -saunanlauteet

Järeät, puun luonnollista muotoa mukailevat saunanlauteet ja tummanpuhuva värimaailma vievät moderniin savusaunatunnelmaan.

Saimme vapaat kädet suunnitella asiakkaamme upouuteen omakotitaloon saunan sisustuskokonaisuuden, joka toisi “modernia savusaunafiilistä”. Savusaunaan tietysti liittyy perinteisen hämyistä värimaailmaa eri harmaan ja mustan sävyjä, jykevää laudetta ja ei niin viimeisteltyä puupintaa, joten siltä pohjalta ryhdyimme suunnittelutyöhön.

Materiaalina lauteissa käytimme tuppeensahattua haapaa 60 mm paksuina lankkuina, joiden reunat jätimme niin kutsutulle “live edge” -pinnalle eli luonnolliseen muotoonsa. Kopioimme vierekkäin aseteltujen laudelankkujen muotoa aina seuraavaan lankkuun, mikä luo luonnonläheisen, silmälle mielenkiintoisen vaikutelman. Puusepäntarkka viimeistely näkyy penkkien jiiriliitoksissa, jotka tekevät “raffista” laudekokonaisuudesta modernin kalusteen.

Yhtenäistä linjaa saunaosastoon tuo sama materiaali seinissä ja katoissa: paneloimme sekä saunan että pukuhuoneen seinät ja katot poppelivaneripaneelilla, jonka pinta on viilutettu saarnilla ja vahattu hiilenmustaksi.

Tämän projektin teki jännittäväksi se, ettei asiakas nähnyt saunasta edes luonnosta, vaan vasta valmiin saunan juuri ennen tupaantuliaisia. Onnistuimme ilmeisesti kuitenkin tavoittamaan heidän toivomaansa fiilistä, sillä he olivat saunaan tyytyväisiä ja kommentoivat: “Näitä kannatti odottaa. Ihana tunnelma ja pehmeät löylyt.”

Oli mielenkiintoinen projekti meillekin – kun asiakkaalla on rohkeutta uudenlaiseen saunan sisustukseen, jossa puu tosiaankin pääsee oikeuksiinsa 🙂

Suunnittelu: Miikka Kotilainen | Puuartisti
Toteutus: Puuartisti
Valokuvat: Joona Kotilainen