Vesiputoussauna

Lauteiden vesiputousliitokset, vaalea poppeli ja seiniä pitkin “valuva” LED-valomatto tuovat seesteisyyttä saunomiseen.

Asiakas halusi omakotitalonsa saunaan uutta ilmettä – graafista ja “kliiniä”, jotain hieman aiemmin tekemämme modernien saunanlauteiden suuntaan, mutta viritettynä joksikin ihan uudeksi ja uniikiksi ratkaisuksi. Niinpä otimme haasteen vastaan ja saimme suunnittelupöydälle saunan lauteiden ja seinäpanelointien lisäksi myös valaistuksen.

Ideoimme lauteisiin kierreportaiden lailla nousevaa muotoa, jota varten laskimme matemaattisen tarkkaan, millaisista osioista laude-elementit rakennetaan ja miten portaat kääntyvät, jotta lopputulos on kauniin symmetrinen. Nousu on tasainen ovelta ylimmälle lauteelle ja runko on laude-elementtien alla piilossa.

Itse laude-elementit liittyvät toisiinsa jiiratuilla ja tapitetuilla vesiputousliitoksilla, eli ne jatkuvat ikään kuin “saumattomasti”, vesiputouksen lailla kulman yli virraten. Vesiputouselementin pystysuora osa on vielä käännetty 5 astetta sisäänpäin, jolloin saunojan kantapäät eivät kolise verhoukseen ja vesiputousmaisuus vielä korostuu. Kunkin porrastason reunimmaiset elementit ovat kiinteät ja muut irtoavat, jotta lauteiden alta pääsee siivoamaan helposti.

Tämä sauna oli ensimmäinen, jossa käytimme materiaalina poppelia – seinissä mittatilausteetettyä paneelia tietyllä leveydellä, jotta se istuu lauteiden mitoitukseen, ja lauteissa poppelilankkua. Haapaan verrattuna poppelissa on näyttävämpi syykuvio ja väri on puhtaampi vaalea, johon myös asiakkaan valitsema Tulikiven integroitu kiuas istuu kivasti.

Oleellinen osa saunan tunnelmaa on tietenkin myös valaistus. Emme halunneet valoista mitään pistemäisiä tai kiilamaisia, vaan mielestämme tähän kokonaisuuteen sopi “mattomainen” valonauha, jollaista sitten etsittiin kuumeisesti, kunnes löydettiin Cariitilta juuri sopivat ledit tuomaan seiniä pitkin valuvaa valoa.

Oli kiva kuulla, että asiakas oli tyytyväinen saunan seesteiseen ja uniikkiin ilmeeseen. Samanlaista ei varmasti tule vastaan 🙂

Suunnittelu: Miikka Kotilainen | Puuartisti
Toteutus: Puuartisti
Valokuvat: Joona Kotilainen