Kesä 2016 päättyi Joensuun keskustan virkistäytymisalueella Ilosaaressa myrskyisissä merkeissä. Mediassa ja keskustelupalstoilla käytiin keskustelua siitä, että miksi Ilosaaren puustoa pitää kaataa saaren remontin yhteydessä niin isolla kädellä.
Keskustelu sai meidät ajattelemaan, että jos puita kerta pitää kaataa keskeisiltä paikoilta, niin ehkä niille löytyisi polttopuuksi joutumisen sijaan parempaa käyttöä.
Pikainen soitto urakoitsijalle paljasti epäilyksemme: iso määrä Ilosaaresta kaadettua pihlajaa, poppelia, vaahteraa, tervaleppää ja koivua oli menossa kaadon jälkeen energiapuuksi. Kysyimme, että olisikohan kaadettuja puita mahdollista ostaa ja noutaa kokonaisina runkoina. Tekisimme niistä polttopuiden sijaan kalusteita. Urakoitsijalle tämä oli mieluinen soitto, hekin riemuitsivat siitä, että merkittävällä paikalla kasvanut puusto saisi pitkään tarinaansa jatkoa.
Kerroimme hankkeestamme ja sen etenemisestä Facebook-sivullamme muutamaan otteeseen ja saimme ison määrän positiivista palautetta. Mietimme, että ehkä tälle ajatukselle ”puiden pelastamisesta” on tilausta.
Keskellä Pielisjokea ja Joensuun keskustaa sijaitseva Ilosaari meni muutama viikko sitten remonttiin. Huomasimme muiden…
Julkaissut Puuartisti 2. elokuuta 2016
Pian Ilosaaren puunoudon jälkeen saimme soiton Joensuun Linnunlahden leirintäalueelta. Alueella on kasvanut vajaan 100 vuoden ajan leveää lehtikuusta ja pihtaa, joita leirintäalueen pyörittäjä on joutunut kaatamaan turvallisuussyistä. Hän kysyi, että kiinnostaisikohan meitä ostaa vuonna 1924 istutettuja, leveärunkoisia puurunkoja kalustetuotantoa varten? Voitte arvata vastauksemme.
Olen yrityksen perustamisesta lähtien pyöritellyt päässäni kalusteideoita ja miettinyt, mikä Puuartistin tulokulma olisi…
Julkaissut Puuartisti 24. elokuuta 2016
Ilosaaren ja Linnunlahden puista saamme tulevaisuudessa valmistettua kaksi muutaman kymmenen kalusteen uniikkisarjaa. Ainutlaatuista kalusteissa ei tule olemaan vain niiden muotoilu, sillä itse puilla ja niiden tarinoilla on valtava merkitys. Pystymme käytännössä selvittämään keskeisille paikoille istutetuista niiden istuttajat, istutussyyt, kaatajat, kaatosyyt ja myös tarinoita ihmisistä, jotka ovat jollain tavalla hyötyneet puustosta. Väitän, että esimerkiksi Ilosaaren puiden varjossa on alkanut lukemattomia rakkaustarinoita Ilosaarirockin alkutaipaleella ja uskon, että näillä tarinoilla on merkitystä kalusteiden ostajien mielestä.
Tähän kiertokulkuun perustuu myös tekemämme kestävän kehityksen sitoumus: Energiapuusta tarinarikkaiksi huonekaluiksi. Sitouduimme viemään kestävää kehitystä eteenpäin Suomessa. Konkreettisesti se tarkoittaa osaltamme sitä, että vastaanotamme tai ostamme vuoteen 2050 mennessä vähintään 500m3 polttopuuksi, pilkkeeksi tai hakkeeksi menevää puutavaraa ja tuotamme niistä vähintään 1000 uniikkikalustetta, jotta puiden tarinat saavat mahdollisuuden jatkua kestävinä kalusteina niitä arvostavien ihmisten kodeissa ja työpaikoilla. Panoksemme kestävämmän tulevaisuuden puolesta on pieni, mutta mielestäni on hienoa, että pienetkin teot ympäristön puolesta huomioidaan ja niitä arvostetaan.
Meille tämä sitoumus toimii myös mahtavana keinona saada erikoista ja mielenkiintoista puutavaraa Suomesta ja samalla laajentaa tarinankerrontaamme, kun osaamme kertoa puun koko matkan istutuksesta huonekaluksi.
Siinä ovat Joensuun Ilosaaresta kaadetut ja meidän pelastamat puut, tuppeen sahattuina lankkuina siistissä taapelissa….
Julkaissut Puuartisti 26. syyskuuta 2016
Ensimmäisen vuoden aikana hankimme haketuomion saaneita puita neljästä eri paikasta Pohjois-Karjalasta, yhteensä n. 25 m3 edestä. Sahuutimme puut paikallisella sahalla lankuiksi ja kuivatamme niitä parhaillamme verstaallamme Kontiolahdella. Kalustetuotantoon menevän puun on kuivuttava tasaisesti ja hyvin, ennen kuin siitä voidaan tehdä kalusteita. Tästä syystä ensimmäiset kaluste-erät viime kesänä hankituista puista voidaan toteuttaa vasta vuonna 2019.
Siihen asti voit seurata tarinoita kalusteista ja niiden taustoista blogissamme, Sitoumus 2050 -sivullamme, Facebookissa ja Instagramissa.