Saumattomat tammiportaat

Tammiportaiden yhtenäinen ilme syntyy jiiriliitoksilla.

Asiakkaan rakenteilla olevassa modernissa kivitalossa oli siinä vaiheessa paikallaan betoniportaiden runko, kun me saimme tehtäväksemme toteuttaa askelmien puupinnat ja puisen umpikaiteen. Materiaaliksi oli valittu sama tammilankkuparketti kuin muualla talon lattioissa, joten siitä lähdimmen mitoittamaan ja passailemaan askelmaideoita talon tyyliin sopivaksi.

Lopulta porrasdesigniksi muotoutui saumattoman yhtenäisenä jatkuva, yhden portaan askelmaelementeistä rakennettu kokonaisuus. Nämä askelmaelementit teimme niin, että jiirasimme, liimasimme ja tapitimme tammiparketit toisiinsa, jolloin etukulmaan ei tullut mitään erillistä listaa. Liimasimme sitten elementit kiinni betoniin ja jyrsimme askelman etureunaan urat kumijarruille, joka rytmittävät portaiden yleisilmettä.

Teimme portaiden nousukaiteen ja porrastasanteen yläkaiteen pinnat massiivitammesta ja sävytimme ne lattiamateriaaliin sopivaksi öljyvahalla. Ja jos ei askelmien jiiriliitoksissa ollut tarpeeksi pikkutarkkaa näpertämistä, sai askelmien mukaan jiiriin sahattujen jalkalistojen parissa näpertää vähän lisää… 🙂

Sama lämmin tammi toistuu myös pienissä yksityiskohdissa, kuten pyykkikuilun luukuissa, jotka teimme talon yläkertaan. Pomppusalvalla avautuva luukku tehtiin sulautumaan mahdollisimman hyvin seinän pintaan. Aika mukavaa arjen luksusta, kun pyykit sujahtavat suoraan pyykkikoriin 🙂

Kokonaisuutena kyseessä ei siis ollut todellakaan mikään yksinkertaisin ja helpoin porrastoteutus, mutta saumaton lopputulos palkitsee jiiriliitosten tekijän!

Suunnittelu: Miikka Kotilainen | Puuartisti, Arkkitehtitoimisto Kristiina Mäntynen ja asiakas
Toteutus: Puuartisti
Valokuvat: Joona Kotilainen