Kalustesarja saarnista

Yksityiskohtaiset viistosahaukset toistuvat palkintovitriinin, eteisen penkin ja klapilokerikon liitoksissa.

Suunnittelimme asiakkaan juuri valmistuneeseen moderniin hirsitaloon kolme kalustetta kattavan kokonaisuuden. Kalusteisiin haluttiin skandinaavista, pelkistettyä tyyliä ja suoraa linjaa, mutta kuitenkin jotain erityislaatuista käsityön leimaa. Niinpä ideoimme, että palkintovitriinin, eteisen penkin ja klapilokerikon yhdistävänä juttuna toimisivat kahdenlaiset jiiriliitokset, jotka paitsi tuovat ilmettä, myös vähentävät puun elämistä ja pitävät levyt suorina.

Eteisen penkin ja klapilokerikon levyjen yhtymäkohdat jiirattiin vesiputousliitokseksi, jolloin saarnilevyn näyttävä syykuviointi jatkuu saumattomasti kulman yli. Kalusteiden hyllytasoissa käytimme jiirattua puskuliitosta, jolla hyllylevyt viistottiin vastakappaleen sisään.

Kalusteiden materiaaliksi valikoitui saarni sekä massiivipuuna että liimalevynä, jonka itse valmistimme. Pintakäsittelyssä käytimme ensin kuultopetsiä luonnollista vaaleutta ylläpitämään ja korostamaan, ja sen päälle lisäsimme kerroksen väritöntä mattavahaa.

Palkintovitriinistä tuli melkoisen kookas: korkeutta vitriinillä on pari metriä ja leveyttä saman verran. Pokaaleja varten tilasimme vitriiniin mittojen mukaiset lasihyllyt ja mitaleille taas valmistimme kulmaan asetellut puutasot. Vitriinin lasiovissa toistuu tuttu viistoleikkaus, jolloin ovet saa avattua alanurkasta eikä erillisiä kahvoja tai nuppeja tarvita. Asensimme lopuksi vitriinin yläreunaan ledivalot palkintokokoelmaa valaisemaan.

Tässä projektissa erityisen mukavaa oli se, että pääsimme toteuttamaan kokonaisen sarjan asiakkaan tarpeisiin ja toiveisiin vastaavia kalusteita, jossa tietty suunnittelun yksityiskohta liittää eri kalusteet toisiinsa.

Suunnittelu: Miikka Kotilainen | Puuartisti
Toteutus: Puuartisti
Lasityöt: Kimmelux Oy
Valokuvat: Joona Kotilainen | Markkinointitoimisto Tovari