Modernit saunanlauteet

Saunan sisustuksen ei tarvitse noudattaa perinteistä kaavaa, kuten valkovahatusta haavasta tekemämme lauteet osoittavat.

Uuden omakotitalon rakentanut perhe halusi myös saunaosaston olevan hillitty ja moderni, jotta se sopisi talon muuhun ilmeeseen. Asiakas oli valinnut saunan seinämateriaaliksi valkovahatun ja saarniviilutetun poppelivaneripaneelin, johon tehtäväksemme tuli valmistaa sopivat lauteet.

Oleellinen osa kylpyhuoneen designia oli myös saunaan kaavailtu lasiseinä ja -ovi, joka näyttäisi asiakkaan suunnitteleman pelkistetyn lauderakenteen kokonaisuudessaan myös ulospäin. Viilasimme suunnitelmaa yhdessä niin, että lopullisessa ratkaisussa laude-elementit toimivat samalla myös itse runkorakenteena, jolloin pelkistetty tyyli vielä entisestään korostui.

Laudemateriaalin tuli olla riittävän vankkaa, jotta lauteet kestävät ilman erillistä runkorakennetta, joten siihen käytettiin normaalia 28 millimetrin materiaalia huomattavasti jämäkämpää 40 millimetrin puutavaraa. Tuppeensahattu haapa sahattiin, höylättiin, jyrsittiin ja valkovahattiin verstaalla ja siirrettiin yhdeksänä elementtinä asiakkaan kotiin asennusta varten.

Saunan kokonaisilme viimeisteltiin yhtenäiseksi tuomalla Tulikiven Sumu-kiuas laudetason läpi, ja tunnelmavalaistus toteutettiin takaseinän ledivaloilla ja lauteiden alle sijoitetulla himmennetyllä valolla. Arkielämässä käytännöllisyyttä tuo elementtien pikalukitus, jolloin ne voi näppärästi irrottaa siivouksen tieltä.

Suunnittelu: Miikka Kotilainen | Puuartisti ja asiakas
Toteutus: Puuartisti
Valokuvat: Joona Kotilainen | Markkinointitoimisto Tovari