Ilosaari

Ilosaari on ollut joensuulaisen kulttuurin, urheilun ja ilonpidon keskus aina vuodesta 1855, kun sinne rakennettiin ensimmäinen huvimaja keilaratoineen. Siitä lähtien siellä on uitu, tanssittu, juovuttu, räimitty rockia ja rakastettu – ja säilytetty vanhaa lehtomaista puustoa, joiden tuli aika väistyä vuonna 2016.

Tämä saaripläntti keskellä Kaluvirran kuohuja oli nuoren maaseutupitäjän ainoita luontopaikkoja, joten saaren lehtomainen luonto poppeleineen ja vaahteroineen haluttiin säilyttää. Niinpä siitä tuli ajanvietepaikka, jonne alkuperäisen huvimajan lisäksi rakennettiin uimala ja kylpylaitos höyrykaappeineen 1878. Kylpemisen ohella päästiin tanssimaan, kun saareen rakennettiin tanssilava vuonna 1895.

Joku roti oli ilonpitoon kuitenkin saatava – ja saareen rakennettiin raittiusravintola, joka ei tosin ilmeisen janoisessa Joensuussa pitkälle elättänyt ilman anniskeluoikeuksia. Heti kun enin raittiusinto hälveni, ravintola hankki anniskeluoikeudet ja porukkaa riitti illasta toiseen. Suosiota piti jopa säännellä hinnoilla – juomingeille laitettiin sellainen hintalappu, että “räyhäävät juopot alemmista kansankerroksista” pysyivät poissa.

Sittemmin saaressa on kylvetty uudistetussa uimalaitoksessa, temppuiltu uudessa hyppytornissa – jopa ihailtu maisemia sinne pystytetystä näkötornista. Hengenravintoa nautittiin Ilosaaren kulttuuri- ja teatteritalossa. Sen paikalle nousi uusi Karjalantalo vuonna 1953, kun Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiö halusi kaupunkiin kulttuuritalon, jossa voisi harjoittaa “karjalaista hengenviljelyä ja vaalia vanhoja karjalaisia perinteitä maassamme”. Perinne jatkuu tänäkin päivänä, kun talossa toimiva ravintola Kerubi ravitsee sekä musiikinnälkää että makuelämysten etsijöitä.

Tunnetuin osa saaren tarinaa lienee kuitenkin sen nimeä kantava musiikkifestivaali Ilosaarirock, joka järjestettiin saaressa ensimmäistä kertaa vuonna 1971. Tällöin paikalliset musiikkiaktiivit polkaisivat nuoruuden innolla käyntiin “Rockriehan”, jossa paikalliset bändit pääsivät estradille. Pienestä ponnistanut ja megalomaaniseksi kasvanut festivaali on varmasti polttomerkinnyt kävijöihinsä monia festarimuistoja: rockin räminää, keikkoja kuorma-auton lavalta, nuoruuden hillittömyyttä, ehkä festivaalihuumassa syntyneitä rakkaustarinoita?

Kun sitten Joensuun kaupunki aloitti vuonna 2016 Ilosaaren remontoinnin, sai iso osa saaren puustosta väistyä uuden ilmeen tieltä. Tämä epäilemättä herätti tiukkaakin keskustelua – eikä ihme, olivathan korkeaan ikään ehtineet puut iso osa totuttua puistomaista miljöötä. Kaadetut puut olivat menossa sinne, minne puistopuut yleensäkin, eli energiapuuksi. Silloin me tartuimme puhelimeen. Halusimme pelastaa nämä monia vaiheita nähneet pihlajat, poppelit, vaahterat, lepät ja koivut polttouunilta ja saimme hankittua ne verstaallemme odottamaan tulevaa.

Nyt puumateriaali on kuivunut ja ensimmäiset projektit ovat valmistuneet. Teemme materiaalista mittatilauskalusteita toiveiden mukaan, ja työstämme omaa Ilosaari-kalustesarjaa.

Mikä on sinun Ilosaari-muistosi?

Tilattavissa

ENTÄ SINUN TARINASI?

Haluatko kalusteen, jollaista ei ole kenelläkään muulla? Kalusteen, joka kertoo jotain sinulle tärkeää? Kalusteen, joka kestää?
Kerro meille, mikä puumateriaali on sinulle merkityksellistä, ja suunnitellaan siitä yhdessä jotain pysyvää.