Uittotupa

Koskien kuohuissa ja suvannoissa, taitavien tukinuittajien huomassa, kulkivat ennen tukit pitkin Suomea. Voi vain ihmetellä ja ihailla, mitä uskomatonta kehonhallintaa ja rohkeutta on kysytty sen ajan tukkilaismiehiltä, jotka ovat tasapainoilleet nahkasaappaissaan liukkaiden tukkien päällä, ohjaten niitä oikeaan suuntaan – kuin vettä vaan.

Kova työ on vaatinut hengähdystaukoja pitkin matkaa, ja varmaan yksi jos toinenkin tukkijätkä on oikaissut selkänsä, nauttinut eväitä ja pistänyt tupakaksi eräässä tietyssä uittotuvassa, joka aikoinaan seisoi Joensuussa Pielisjoen yläjuoksulla. Tämä jykevästä mäntylankusta rakennettu tupa oli yksi vuonna 1886 perustetun Pohjois-Karjalan Uittoyhdistyksen monista uittotuvista, ja lopulta sen kohtalona oli tulla puretuksi vuonna 1970 – mutta sen säänpieksemien seinälankkujen tarina oli vasta alussa.

Lankut siirtyivät Joensuun Utrassa sijaitsevan samaisen uittoyhdistyksen varastorakennuksen lattiamateriaaliksi, missä ne palvelivatkin aina vuoteen 2004 saakka, kunnes varasto purettiin. Paksut lankut kuitenkin onneksi säästyivät, ja reilun kymmenen vuoden varastoinnin jälkeen vuonna 2015 saimme tilaisuuden hankkia ne verstaallemme eräitä tulevia ravintolaprojekteja varten.

Ruokailijat ja kahvittelijat useammassa joensuulaisessa ravintolassa saavatkin nautiskella pöytien ääressä, joiden kolot, uurteet ja painaumat kertovat uittotuvan seiniin aikoinaan iskeytyneistä kiväärin luodeista ja haulikon hauleista sekä varaston lattiaa kuluttaneista askelista ja painavista lasteista. Tarkkasilmäiset huomaavat yhä puussa tukkileimoja tai nimikirjaimia, joita uittomiehet ovat joutohetkinään seiniin kaiverelleet. Puna- ja keltamultamaali lankkujen pinnasta on vaihtunut kevyeen vahaan, joka antaa vuosien patinan näkyä ja suojaa puumateriaalia – mihin ikinä seuraavaksi päätykään.

Loppuun­myyty

ENTÄ SINUN TARINASI?

Haluatko kalusteen, jollaista ei ole kenelläkään muulla? Kalusteen, joka kertoo jotain sinulle tärkeää? Kalusteen, joka kestää?
Kerro meille, mikä puumateriaali on sinulle merkityksellistä, ja suunnitellaan siitä yhdessä jotain pysyvää.